Geschiedenis

Het bestaan van Hornerheide heeft voor het hele gebied rondom Hornerheide grote betekenis gehad en heeft dat nog steeds. Maar ook buiten de directe omgeving kennen heel veel mensen Hornerheide als voormalig sanatorium.

Veel bewoners van het huidige psycho-geriatrisch zorgcentrum komen uit de directe omgeving. Dat geldt ook voor de mantelzorgers en familieleden, vrijwilligers en veel medewerkers.

De naam Hornerheide is zeer toepasselijk voor de plaats van het huidige zorgcentrum. Tot de jaren twintig van de vorige eeuw lag hier een groot heideveld, min of meer aansluitend aan de nog bestaande Beegderheide, dat de Hornerheide werd genoemd. Rond 1970 liep het aantal patiënten van het sanatorium terug, vanwege de verbeterde geneeskundige behandelingen en meer mogelijkheden van medicijngebruik. De vrijkomende capaciteit op Hornerheide kon toen worden gebruikt voor andere doeleinden. Hornerheide is later omgebouwd tot een verpleeghuis voor ouderen. Op het terrein van Hornerheide wonen vandaag de dag ruim honderd ouderen met dementie in kleinschalige groepswoningen. Het oude sanatorium ontwikkelde zich tot het hedendaagse Ciro, dat zich ook nog altijd op deze plek bevindt.

Hornerheide is een bijzondere locatie. Zowel dankzij de exclusieve functie van sanatorium in het verleden als de mooie bosrijke omgeving, is Hornerheide in de regio en daarbuiten bekend.

De foto’s 10 t/m 22 zijn afkomstig van John Joosten zijn moeder heeft hier gewerkt. omstreeks 1957 – 1958.
Op de zaal Li zijn moeder Roos Nijssen en re??; In dat hoekje Roos Nijssen en Griet Stemke(n)s; In de hooiberg, Roos Nijssen met Griet Stemkens

op de foto bij de klederdracht zijn ze samen naar spakenburg geweest.
De andere zijn van toen ze ongeveer 50 en toen ze ongeveer 70 jaar waren.